Általános információk Máltáról

Az évi több mint 1 millió turistát a sziget több mint 7000 éves történelme, a szinte egész évben szikrázó napsütés és a kristálytiszta víz méltán vonzza.
Stratégiailag fontos elhelyezkedése miatt a történelem több hódítója is átvonult a szigeten s hagyott itt máig is fellelhető emlékeket maga után, ezért aki idelátogat, egyedülálló élményben részesül. Málta szigete olyan, mint egy hatalmas szabadtéri múzeum. Számos katedrális, erődítmény emlékeztet a Szt. János rendi lovagok korára, akik a sziget mai arculatát alakították ki a XVI. sz. folyamán. Az ő nevükhöz fűződik a sziget mai fővárosának, Vallettának és a Nagykikötő másik oldalán lévő Három Város néven ismert településeknek a megépítése.
A sportolást kedvelőknek is bőven akad itt választási lehetőségük: golf, tenisz, lovaglás, kalandsportok és persze a vízi sportok bő választéka, a vitorlázástól a szörfözésig. Alapvetően sziklás tengerparti szakaszait itt-ott homokos öblök tarkítják. A szigetcsoport a búvárok paradicsoma is. Gozo szigetének kék lagúnája türkizszínű vizével, számos fürdőhelyével ideális cél egy egynapos kirándulásra.

Nyáron a máltaiak közül sokan sziesztáznak kora délután a legnagyobb hőség idején, ezért sok üzlet is bezár. A nyári estéken pezsgő élet van az utcákon, sétányokon, partokon, a kisgyermekes családok is késő estig kint vannak az utcákon.

Éghajlat
Málta éghajlata mediterrán, forró, száraz nyárral és enyhe, csapadékos téllel.

Nyelv
máltai (hivatalos) 90,2 %, angol (hivatalos) 6 %, többnyelvű 3 %, egyéb 0,8 %

Fizetőeszköz
Euró

Vallás
római katolikus (98%)

Beutazás/ tartózkodás
Az EU tagállamainak állampolgárai érvényes úti okmány - személyi igazolvány vagy útlevél - birtokában utazhatnak be Málta területére.

Utazás autóval
Az úthálózat sűrű, de nem mindenhol jó minőségű, sok helyen építkezések folynak. Bal oldali közlekedés van, jobb kézszabály, de balra tarts! A helyi vezetés eléggé sajátos stílusú, javasoljuk, csak azok vállalkozzanak erre, akik biztosan vállalják a másik oldali közlekedés sajátosságait, és a mediterrán temperamentumot.

Utazás busszal
Málta és Gozo szigetén minden nagyobb turistaközpont megközelíthető tömegközlekedéssel. Közvetlen járatok indulnak éjszaka is - elsősorban Vallettából - a sziget bármelyik pontjára. A buszközlekedés rendkívül fejlett és hatékony, modern buszokkal. Az utazási idő rövid, általában 25-30 perc, de a legtávolabbi pont elérése sem tart tovább 50 percnél.
A szokásos jegyek mellett választhatunk egy vagy több napos bérleteket is, melyek korlátlan utazásra jogosítanak.

Utazás komppal
Málta és Gozo között menetrend szerinti komp szállítja az utasokat, a járatok általában 30-45 percenként indulnak, az időjárási viszonyoktól függetlenül. A kompút hossza körülbelül 30 perc. Rendszeres hajójáratok közlekednek a szigetek és Comino között is. Tradicionális ún. "dghajsa" vízitaxi is közlekedik Grand Harborban.

Utazás repülővel
Budapestről közvetlen repülőjárat indul Máltára, az utazás körülbelül két órát vesz igénybe. A máltai nemzetközi repülőtérről busszal, taxival és reptéri transzferrel is el lehet jutni Vallettába, ami körülbelül 10 km-re található.

Árak
Az árakat egyéni igényeknek megfelelően alakítjuk, így kérlek, küldjél egy e-mail-t!